Utbytesår - Q&A

Hur går det till när man blir en utbytesstudent?
- man går oftast via en organisation som i mitt fall är Explorius (REKOMENDERAR STARKT) men sen finns även t.ex Rotary, AFS, EF, STS mm. som basically fixar allt med skola och värdfamilj, det är alltså en väldigt bekväm process för en själv då man inte behöver göra något furutom att fylla i alla ansökningar osv.
 
 
 
1. det hela börjar med att man skickar in en intresseanmälan som jag gjorde här.
2. man blir kontaktad för att boka tid för intervju, går på intervju.
3. man blir accepterad eller nekad.
4. man får hem en MASSA papper som ska fyllas i som sen skickas till din andra organisation som man får av sin svenska i usa.
5. Sen får vi inte glömma alla vaccinationer och läkarundersökning som ska göras...
6. När alla papper är inskickade börjar de leta efter en familj som passar ihop med din personlighet och dina intressen.
7. det kan dröja innan man får sin placering, de flesta får under sommaren men jag var tidigt ute med min ansökan och fick min redan i februari/mars!
8. man får hem ett visumunderlag nån gång vid sommarlovets start som man använder när man fyller i sin visumansökan online.
9. Sen bokar man tid för intervju till den Amerikanska ambassaden i Sthlm som man måste åka upp till och längre än så har jag inte kommit i processen. Men jag skulle kunna tänka mig att visumet är de sista stora steget innan man åker iväg!
 
 
Kan vem som helst åka?
- man ska vara mellan 14-18 år när man åker (i mitt fall var sista chansen att åka samma år som jag fyller 18)
- man behöver inte vara jättebra på engelska.
- man ska ha helt ok betyg i skolan.
 
Åker du emellan tvåan och trean? Yes, så när jag kommer hem får jag fortsätta där jag avslutade, har alltså trean kvar.
 
Hur känner du för att gå sista året med en helt ny klass och att inte ta studenten, gå på bal m.m med din förra klass? Det suger ganska rejält faktiskt, men när jag tog beslutet om att åka på mitt utbytesår så kände jag inte riktigt att jag hörde hemma i min klass då nästan alla jag är med går i en annan blandklass. Hade inte lika mycket att förlora då kände jag. Sen så går en av mina bästa kompisar musik i en årskurs under mig så vi tar studenten och går på bal samtidigt vilket underlättade mitt beslut.
 
 
Hur känns det att ha fått placering i Kalifornien vilket är typ allas dröm? Helt overkligt faktiskt. Med tanke på att jag inte gjorde något delstatsval eller liknande så är jag så sjukt glad att jag hade turen att hamna där ädnå.
Var de ett drömställe för dig eller kände du att det kvittade? Alltså det har ju vart drömstället att bo på i mina ögon ett bra tag nu men efter att ha följt med under många utbytesstudenters år via bloggar så kände jag att ödet fick placera mig då värdfamiljen var det viktigaste, inte vilkaen stat man hamnar i.
 
 
sorry for the delay med inlägget, har spenderat hela dagen ute i solen vilket har vart sjuuukt gött!
Sen tänkte jag göra ett inlägg om hur det ser ut på den gatan jag bor, lite hur naturen är, vad man kan göra i chico och så ska jag kolla med min vmamma om jag får lägga upp en bild på dem så ni kan få se hur dom ser ut :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0